Maren Stoffels
Fotograaf: Stefan Neeven

Interview met Maren Stoffels

Maren Stoffels over schrijven

 

Welk werk deed u voor u schrijfster werd of doet u naast het schrijven?                                                        Ik ben fulltime schrijfster, hiervoor heb ik mijn VWO-diploma gehaald. 

Hoe vond u het om op jonge leeftijd al een boek gepubliceerd te hebben?                                                Dat is zo bijzonder, ik kan soms nog steeds niet geloven dat ik 17 was bij mijn eerste boek! 

Hoe bedenkt u een verhaal?                                                                                                                        Meestal begin ik met een thema dat mij raakt, iets waar ik graag over wil schrijven. Zo las ik veel artikelen over studentenontgroeningen die fout aflopen en ontstond BLACK FRIDAY in mijn hoofd. Die thriller verschijnt 2 september 2020. Toen ik wist dat het over een studentenontgroening zou gaan, ben ik gaan bedenken over welke personages ik wilde schrijven. Dat werden eerstejaars studenten, die zo'n ontgroening ondergaan. Daarna begint het échte schrijven en begin ik gewoon bij de eerste zin...

Op welke manier doet u onderzoek naar onderwerpen uit uw boeken?                                                          Ik lees veel, interview mensen en kijk filmpjes over het onderwerp. Vooral de interviews leveren mooie dingen op! Voor Fright Night interviewde ik Nina, die zelf door haar moeder jarenlang is mishandeld, net als in het boek bij personage Dylan gebeurt. 

Waarom besloot u om ook spannende boeken te gaan schrijven?                                                      Jongens klaagden vaak dat ik alleen maar boeken voor meisjes schreef. Daardoor bedacht ik Escape Room, een spannend boek voor meiden én jongens. Thrillers vond ik zo leuk om te maken dat het er intussen al 4 zijn! 

Losse delen of een serie schrijven?                                                                                                                Losse delen, ik houd niet zo van series... Ook niet om te lezen trouwens! 

Vanwaar het schrijven vanuit wisselende perspectieven?                                                                            Hoe vaak denk je in het echt niet: wat zou diegene denken? Door meerdere perspectieven te gebruiken leer je iedereen goed kennen en kan je meerdere punten belichten. Zo fijn!

Waar schrijft u het liefst?                                                                                                                                       In mijn werkkamer thuis, maar ik schrijf op een laptop, dus schrijven kan overal. 

Maren Stoffels over haar eigen boeken

Heeft u zelf wel eens moeten huilen om iets uit uw boeken?                                                                            Ik zie je tussen de wolken was heel zwaar om te maken. Mijn eigen beste vriendin had kanker en hierover schrijven was daardoor op dat moment echt heel zwaar. Ik schreef over iemand die dood ging, en die combinatie was aan de ene kant "goed" (ik wist hoe het voelde), maar tegelijkertijd vreselijk moeilijk. 

Waarom is uw verhaal dat u op 9-jarige leeftijd schreef nooit uitgebracht?                                              Ha, dat zou je weten als je het las ? Het was niet zo goed, hoor... 

Uw verhalen lopen goed af, maar je merkt dat het verhaal van de personen nog niet af is. Maar er komen geen vervolgdelen. Kiest u hier bewust voor en zo ja, waarom?                                                        Ja, ik houd ervan om mensen aan het denken te zetten. Op die manier blijven personages leven en ga je zelf bedenken wat er met ze zal gebeuren. Ik hoor vaak terug dat lezers een open einde vervelend vinden, maar tegelijkertijd ook bijzonder vinden.  

Komt er een vervolg op Ik moet dit doen? Ik wil zo graag weten hoe het met hen verder gaat!        Helaas niet... 

Simon en Jasmin of Lauren en Jasmijn?                                                                                                      Lauren en Jasmijn! Sorry, geen enkel duo kan daar ooit nog aan tippen ?

Binnenkort komt uw deel van de Het Geheim Van – serie uit. Kunt u alvast iets vertellen over het boek? Het gaat over Lisa, die samen met haar tweelingbroer en beste vriend door een bekend schilderij valt en zo in de 17e eeuw terecht komt, de tijd waarin het schilderij werd gemaakt. Ze beleven allemaal spannende avonturen terwijl ze proberen terug te keren naar huis... Het is mijn eerste historische boek! ?

Maren Stoffels over lezen

 

Waarom is lezen zo belangrijk?                                                                                                                    Omdat het je kennis laat maken met zoveel culturen, werelden en thema's... Het verbreed letterlijk je zicht! 

Waar leest u het allerliefst?                                                                                                                                  Lui op de bank ?

Papieren boek of e-book?                                                                                                                          Papieren boek! Ik heb zelf geen e-reader en ik denk ook niet dat die er ooit komt...

De boekenplank van Maren Stoffels: Welke boeken leest u nu zelf graag?                                        Thrillers! "Een van ons liegt" heb ik net voor de tweede keer gelezen. Verder vind ik alles van collega's fijn om te lezen, maar ik lees soms ook Arlidge, die schrijft natuurlijk voor volwassenen. Maar het liefst lees ik YA. Ook al ben ik 32... ?

Is er nog iets anders dat u aan de lezers kwijt wilt?                                                                                  Dankzij jullie kan ik de baan hebben die ik heb. En daar ben ik jullie eeuwig dankbaar voor.