Ik moet dit doen

Strijd op de Waag-weken: Ik moet dit doen

1,2,3,5

Simon is kwaad. Hij gaat niet mee in de bus. Echt niet. De Waag-weken zijn niets voor hem. Hij heeft geen dwang. Die andere jongeren zijn een voor een gek. Moet je hen nou horen: De een durft alleen chips te eten en de ander raakt al in paniek van een stukje wortel. Of dan heeft er een elastiekdwang waarbij je altijd exact terug moet komen zoals je gegaan bent. Hier hoort hij echt niet bij.

1,2,3,5

Danny ziet dit anders. Danny is een van de begeleiders op de Waag-weken. Hij ziet dat Simon heel veel dwang heeft en doet er alles aan dat Simon mag blijven. Zelfs wanneer Simon hem een bloedneus geslagen heeft. Hij weet hoe vreselijk het is om dwang te hebben. Het is net zo iets als een vervelende ex die maar aan je hoofd blijft zeuren. Dwang isoleert je en dat wilt Danny niet voor de jongeren op deze Waag-weken.

1,2,3,5

Nadat Simon eens goed heeft gepraat met Danny en samen bij de paarden is geweest, probeert Simon iets meer zijn best te doen. Hij kan de anderen in de groep erg goed motiveren. Wanneer Omar zijn exposure-therapie (*) niet durft te doen, zorgt Simon ervoor dat hij niet anders kan. Want soms is gedwongen worden iets te doen, goed voor de dwang.

1,2,3,5

Dan heb je ook nog Jasmin. Zij kan nergens heen zonder haar vuilniszakken en handalcohol. Haar koffer zit volledig in plastic verpakt als ze op weg gaan en in de bus kan ze niet anders dan op een vuilniszak zitten. Haar smetvrees zorgt ervoor dat ze alles te vies vindt. Zelfs haar moeder durft ze geen knuffel meer te geven. De andere meiden op de groep zijn niet echt aardig tegen haar. Tamara, Rosa en Lilly willen haar er liever niet meer bij hebben. Is dat haar schuld?
Alleen Simon doet aardig tegen haar. Door Simon durft de een wortel te geven aan het paard Sammy. Bij haar exposure-therapieopdracht durft ze zelfs haar vingertoppen tegen een vieze muur te leggen. Door Simon weet ze dat ze het kan.

1,2,3,5

Maar dan doet Simon dingen waardoor alles anders wordt. Hij besmeurt dingen, verstopt eigendommen van anderen en veroorzaakt bijna een busongeluk. Jasmin loopt weg en echt alles lijkt nu fout te gaan. Alles gaat mis door die stomme dwang van hen allemaal. Zou iemand Jasmin kunnen vinden? En kan Danny nogmaals verhinderen dat Simon naar huis gestuurd wordt? Lees het verhaal van Simon en Jasmin in het boek: Ik moet dit doen van Maren Stoffels.

P.S. Als je Tamara wilt helpen met vechten tegen haar elastiekdwang, ga dan vooral niet exact terug zoals je op deze pagina bent gekomen. Bezoek eens een andere pagina op mijn site!

 

 (*) Exposure-therapie is een therapievorm waarbij je met regelmaat wordt blootgesteld aan dat wat je juist zo eng vindt. Door het steeds mee te maken en er steeds mee te oefenen, ervaar je dat het bijvoorbeeld helemaal niet zo gevaarlijk is waar je bang voor bent en dat de spanning en angst in je lichaam steeds minder worden.