Goodbookshop

Interview met de GoodBookShop

Welkom bij dit interview. 

Welk soort boeken verkoopt u?

We zijn een christelijke boekwinkel. Dus voor jong en oud Bijbels, boeken over het geloof, geschenk/platenboeken, doeboeken, kleurboeken, luisterboeken, kinderboeken enz.

Waarom juist dit soort boeken?

Omdat we de boodschap van Gods reddende liefde voor mensen willen doorgeven en het geloof in Jezus willen versterken bij gelovigen.

Verkoopt u ook andere dingen dan boeken?

Zeker: kaarten, cadeauartikelen, cd’s en dvd’s

Waarom bent u in een boekenwinkel gaan werken?

Van jongs af aan ben ik al gek op boeken én ik ben gek op God en Jezus en de Bijbel. Daarbij weet ik dat dit mijn plek is waar God wil dat ik werk. Maar eigenlijk voelt het niet als werk, meer als m’n speeltuin 🙂

Wat doet iemand die in een boekenwinkel werkt nu precies?

Omdat ik de enige ben die hier werkt momenteel doe ik alles wat er maar te doen is.

Inkopen van boeken en alle andere artikelen, verkopen natuurlijk, beurzen bezoeken, informatie opzoeken, webshop/site bijhouden, facebook beheren, facturen maken en betalen, de boekhouding, boodschappen doen (koffie en thee enz), maar ook kantoorartikelen kopen, poetsen, inrichten, etalage doen….

Nou ja ik kan nog wel even doorgaan hoor. Maar er komt in ieder geval véél meer bij kijken dan alleen achter de toonbank staan. Mensen vergissen zich daar wel in.

Hoe voelt het om zo lang tussen de boeken te zijn?

Héérlijk 🙂

Als iemand niet weet welk boek hij/zij wilt, hoe helpt u die persoon dan aan het juiste boek?

Ik vraag of het voor hem/haar zelf is. Als het voor een andere is, vraag ik of het een man of vrouw is, of die graag leest, en wat voor soort boek er gelezen wordt. Welke prijs het mag zijn, of welk onderwerp. Ik ga in ieder geval in gesprek en samen lopen we de winkel door.

Ik ken veel klanten en weet hun voorkeur vaak dus dat maakt het makkelijker. Ik probeer altijd wél om de klant zélf tot een keus te laten komen.

Gebeuren er ook wel eens vervelende dingen bij het werk in de boekenwinkel?

Uhm, ja wel eens…. Niet zo vaak moet ik zeggen. Ik heb wel eens een klant gehad die een kaars terug kwam brengen en ik zag dat die behoorlijk beschadigd terugkwam dus ik wilde hem niet zomaar terugnemen. Klant werd woedend! Het mooie was dat hij toevallig een foto had om aan andere familieleden te laten zien en daarop was te zien dat hij juist heel gaaf was. Hij bood gelukkig wel zijn excuses aan maar zo’n woede blijft wel even hangen.

O ja ik heb ook wel eens gezien dat iemand een cd in z’n zak stopte, heel vervelend. We keken elkaar recht in de ogen, ik heb niets gezegd en hij zette de cd terug. Maar het akelige is dat je achterdochtig wordt…

Wat is het mooiste dat u ooit heeft meegemaakt in de winkel?

Oeps dat is misschien nog wel een moeilijker vraag. Er zijn zoveel mooie momenten!

….denk, denk, denk…

Ik kan niet één mooiste moment bedenken, alle gesprekken die ik heb, de blijde gezichten als klanten goed geslaagd zijn, het verrukte gezichtje van een kind als je onverwacht een geschenkje geeft, het oude omaatje die helemaal blij is met een hippe ring, een knul met overal tatoeages die een Bijbel komt kopen…

Maar ook de bemoedigingen van klanten naar mij toe. Het is heerlijk als je onverwacht een kaartje met een bemoediging krijgt, of als iemand met een lekker broodje komt, of als een klant voor je bid.

Ik zei toch? Dit is heerlijk werk! 

Heeft u ook thema's in de boekenwinkel en wat doet u dan? 

O zeker. De christelijke boekenbranche kent een kinderboekenmaand. Dan zijn er altijd 3 actieboeken, een actiecd, en een werkmap voor scholen over het thema wat door de brancheorganisatie is bedacht.

Verder hebben we een boekenweek, ook vanuit christelijke hoek.

Meestal richt ik de etalage en een deel van de winkel in rond het thema waar het om gaat. Kerst natuurlijk en pasen, hemelvaart en pinksteren zijn thema’s die elk jaar terug komen.

Soms richt ik een tafel in rond een thema wat ik wil laten zien. Bv. Gods liefde (rond valentijn wel eens gedaan), vaderdag en moederdag. Ook heb ik wel eens dagboeken neergelegd. Kijk maar op deze foto.

 

Dagboekjes in de etalage

Als u een persoon uit een kinderboek kon zijn, wie zou u dan willen zijn?

Lucie uit de boeken “De kronieken van Narnia” van C.S. Lewis

Hoe kan je een ander kind dat lezen moeilijk of niet leuk vind helpen?

Samen lezen misschien, enthousiast vertellen over een boek wat jezelf gelezen hebt. Een boek wat bij de interesse van het kind aansluit uitkiezen. Maar ook wat bij het leesniveau past. Niet te dik boek.

Waarom moeten we echt naar uw boekenwinkel komen?

Nou, vooral als je meer over en uit de Bijbel en Jezus wilt weten. Want dát is toch nog altijd het meest gelezen en meest verkochte boek van de wéreld. Jawel!

Onze boeken, en ook de kinderboeken, helpen volwassenen en kinderen om gelukkiger te worden. 

We hebben boeken waar God of geloof niet in voorkomt maar dan zijn ze altijd nog wel zonder bijvoorbeeld schelden en vloeken. Blijkbaar hebben christelijk schrijvers dat niet nodig 🙂

Is er nog iets dat ieder kind moet weten over boekenwinkels?

Lezen is leuk! En in de boekwinkel kun je úren kijken, lezen, speuren naar iets moois om bij weg te dromen. In mijn winkel ben je in ieder geval heel erg welkom!