Theo-Henk Streng, zonnebril, water

Interview met Theo-Henk Streng

Theo-Henk Streng over zichzelf


Wat is uw lievelingseten?

Grieks en Argentijns.

Wat is uw lievelingskleur?
Zwart vind ik altijd een mooie kleur.

Wat is uw lievelingsdier?
Van kinds af aan ben ik gefascineerd door krokodillen.

Heeft u huisdieren?
Mijn kinderen hebben twee konijnen.

Wat zijn uw hobby’s?
Schrijven is mijn grootste hobby, maar daarnaast vind ik veel andere dingen erg leuk. Zo doe ik aan sport, maar vind ik het ook lekker om series te kijken, boeken te lezen, op reis te gaan, stedentrips te doen of lekker uit eten te gaan.

Papieren boek of e-book?
Beiden. Een papieren boek voelt echter, maar van een e-book kun je er heel veel meenemen als je op vakantie gaat. Het grote voordeel van een e-book vind ik dat je het direct kunt downloaden, het geen papier kost en het (meestal) een stuk goedkoper is. Wat duurzaam betreft dus een pré. Maar anderzijds gaat er weinig boven een goed gevulde boekenkast. Soms koop ik alsnog de papieren versie van een gelezen e-book of een geluisterd luisterboek (wat ik ook weer een mooie manier van publiceren vind).

Theo-Henk Streng over schrijven


Welk werk deed u voor u schrijver werd?
Ik ben actief als internetondernemer en leerkracht.

Hoe lang schrijft u al verhalen en waarom bent u gaan schrijven?
Schrijven doe ik pas sinds ik het kan, dus sinds ik zes jaar was. Daarvoor vertelde en bedacht ik al wel verhalen, maar die tekende ik dan op papier. Hoe dan ook, heb ik altijd interesse gehad in verhalen en vind ik het heerlijk om verhalen te verzamelen.

Hoe bedenkt u een verhaal?
Meestal komt dat door een scène die ik voor me zie. Die kan zomaar ineens ontstaan: als ik ergens ben, over nadenk, iets hoor of lees. Vervolgens ontvouwt zich het verhaal rondom die scènes langzaam, maar zeker.

Waar schrijft u het liefst? En waarom?
Het liefst in mijn kantoor, want dan zit ik echt afgezonderd en helemaal alleen.

Heeft u schrijftips?
Begin voor de grap eens midden in een verhaal. Dan kun je later fantaseren over hoe het begonnen is. En trap het verhaal af met een spetterende opening. Niet ‘Op een regenachtige dag zat Jeroen voor het raam’, maar ‘Met een akelige scheur spatte het glas in duizenden stukjes en kon Jeroen net op tijd wegduiken’. Als lezer ben je dan direct begonnen en wil je graag weten hoe het verder gaat en hoe die scheur in het glas kwam. Veel vragen en actie dus.

Theo-Henk Streng over zijn eigen boeken


Kunt u meer vertellen over de wedstrijd WriteNow waar u in 2004 en 2005 aan deelnam?
Dat is verreweg de beste schrijfwedstrijd die we in Nederland kennen, omdat die ruimte biedt aan jong talent. Je wordt goed op weg geholpen in het vak van schrijver en de mensen die het organiseren hebben een passie voor schrijven, lezen en verhalen. In 2004 kreeg ik een eervolle vermelding, maar geen prijs, voor mijn verhaal over een kannibalistische familie. Dankzij de tips die ik daarbij kreeg, of liever: opbouwende feedforward, won ik in 2005 eerst de voorronde in Utrecht en uiteindelijk de finale. Ik kan het iedereen aanraden om aan WriteNow! mee te doen.

Wat doet u voor de serie Timo en Toeki? En wie zijn Timo en Toeki?
Dat is een project dat ik als tekstschrijver ben gaan doen.

Welk boek van u zelf vindt u het leukst/mooist/grappigst?
Het nieuwste boek ‘Dochter van de onderwereld’ is voor mijn gevoel het beste gelukt. Het is feitelijk een herkansing van ‘De nalatenschap’, dat ik in 2007 publiceerde. Maar zelf vind ik het stukken sterker. Vooral ook omdat de redactie van het boek me mijn gang liet gaan. In reacties lees ik nu veel terug dat het realistisch is en dat is ook wat ik wilde. Mijn grappigste boeken zijn in Nederland vrijwel onbekend. Ze gaan over Nick en zijn oom Frans, die steeds in de problemen raken, omdat oom Frans zich met dubieuze zaken bezighoudt. Hij is alleen niet heel slim en Nick moet hem steeds weer redden.

Op welk personage uit uw boeken lijkt u het meest?
Dat is mooie vraag. Geen idee, eigenlijk. Ik probeer niet autobiografisch te schrijven. Al zijn er natuurlijk altijd karaktertrekken van jezelf in boeken terug te vinden. Dus ik denk een mix. Ik denk dat er ook veel van hoe ik wil zijn in Nikki zit, uit ‘Dochter van de onderwereld’, ook al is dat een meisje. Doorgaan, niet zeuren en schouders eronder.

Waarom koos u in Dochter van de Onderwereld voor Rotterdam?
Omdat ik daar in de buurt woon en Rotterdam een heel mooie stad vind. De woonwijk Nesselande – die ik, anders dan Nikki, overigens heel prettig vind – is op een steenworp afstand en heeft een leuke boulevard. De wijken in Rotterdam geven het rauwe van het verhaal lekker weer.

Nikki of Jim? En waarom? (uit Dochter van de Onderwereld)
Moet ik kiezen? Ik snap ze allebei, maar ik vind Nikki uitgesprokener. Ook al is ze niet de vriendelijkste, ze is wel duidelijk en je weet direct wat je aan haar hebt.

Waarom maakt u boektrailers en maakt u de boektrailers zelf?
Boektrailers zijn een beetje het visitekaartje van een boek, naast de cover. Je kan de toon er al mee zetten en mensen prikkelen om het te gaan lezen. Ik kan boektrailers zelf maken, maar eerlijk is eerlijk: ze worden mooier als professionals ze maken. Vaak knutsel ik er nadien zelf nog wat aan, zoals onlangs met een booktour.

De kinderen in uw boeken maken iets heftigs mee en veel van de ouders zijn crimineel. Waarom?
Als ze niets heftigs mee zouden maken, is er weinig spannends aan. Ik hou van spannende boeken en verhalen. Criminaliteit vind ik erg interessant, dus dat zit altijd wel in mijn boeken. Een van mijn volgende boeken zal echter minder criminaliteit bevatten, maar wel weer andere dilemma’s.

Theo-Henk Streng over lezen


Waarom is lezen zo belangrijk?
Het is een manier om kennis tot je te nemen, dus het is belangrijk om je te ontwikkelen. Maar het is ook belangrijk om je te kunnen ontspannen. Het gaat mij persoonlijk niet zozeer om het geschreven woord, maar om het verhaal. Dat kan ook verteld worden, natuurlijk.

Waar leest u het allerliefst?
In de tuin, maar als dat niet gaat is een leunstoel ook prima. Ook in bed lees ik elke avond even.

Welke boeken las u vroeger zelf graag?
Alles met een donker randje. Van Kippenvel, de Griezelbussen tot aan Anthony Horowitz, Dean Koontz en Stephen King.

De boekenplank van Theo-Henk Streng: Welke boeken leest u nu zelf graag?
Spannende boeken met veel actie, enge boeken en true crime.

Is er nog iets anders dat u aan de lezers kwijt wilt?
Lekker blijven lezen en vooral vertellen. Verhalen zijn overal, maar je moet er de tijd voor nemen om ze te zien. Voor wie het leuk vindt heb ik op mijn website een gratis boekje beschikbaar. Het gaat over een aantal personages uit ‘Dochter van de onderwereld’. Ook is er een digitale escape room te vinden over het verhaal.