Interview met Teunie Suijker

Teunie Suijker over zichzelf


Wat is uw lievelingseten?
Zelfgemaakte Italiaanse saus

Wat is uw lievelingskleur?
Zeegroen

Wat is uw lievelingsdier?
Heb ik niet

Heeft u huisdieren?
Nee

Wat zijn uw hobby's?
LEZEN!!!!, borduren, naaien en wandelen

Papieren boek of e-book?
Uitgesproken papieren boek

Wat doet u bij de scholenbezoeken?
Dan neem ik kinderen mee d.m.v. een Power Point in mijn verhaal over het schrijven van boeken en ik inspireer ze om te gaan lezen. En dat gebeurt ook.

Waar komt uw interesse voor Rembrandt vandaan?
Dat is een heel lang verhaal. Laat ik het zo zeggen: Rembrandt heb ik altijd heel interressant gevonden. Als kind al, door de mooie platen in de Rembrandtbijbel. Later ben ik me daar meer in gaan verdiepen, vandaar.

Teunie Suijker over schrijven


Welk werk deed u voor u schrijfster werd?
Moeder en voor ik moeder werd, werkte ik op een Assurantie (verzekerings)kantoor

Hoe lang schrijft u al verhalen en waarom bent u gaan schrijven?
Ik schreef al toen ik kind was.

Hoe bedenkt u een verhaal?
Dat komt gewoon in me op. En mijn inspiratie 'ligt op straat' Ik kijk en luister altijd goed als ik ergens ben.

Waar schrijft u het liefst? En waarom?
Op mijn schrijfkamer, lekker rustig. En toen de kinderen nog klein waren, deed ik het gewoon in de kamer, terwijl de kinderen lekker aan 't spelen waren

Heeft u schrijftips?
Als je een idee hebt, maak eerst een schrijfplan. Begin - einde en daartussen. Ga niet zomaar schrijven, dan loop je vast. Denk vooral na over het einde. Daar schrijf je naartoe. Ik geef ook workshops: Hoe schrijf ik een kort, spannend verhaal.

Teunie Suijker over haar eigen boeken


Welk boek van u zelf vindt u het leukst/mooist/grappigst? En waarom?
Dat zijn verschillende vragen: Mooiste: Haert4You, omdat dit een themaboek is over pesten, met een diepe inhoud. Grappigst/leuk: Brugklasstress en vriendinnenverdriet. Hier maakt Floortje leuken dingen mee op het schippersinternaat. Ik ben daar geweest, en alle gebeurtenissen in het boek zijn dus echt gebeurd.

Hoe kan je aan uw boeken zien dat het gelovige/christelijke boeken zijn?
Als er geen vloeken in voorkomen, en als het geloof een rol speelt. Dit zit soms in kleine dingen.

Op welk personage uit uw boeken lijkt u het meest? En waarom?
Nog nooit over nagedacht. Geen idee, eigenlijk.


Vindt u het leuker om voor jonge kinderen te schrijven of voor oudere kinderen?
Maakt mij niet uit, beide leuk en uitdagend.


Manege de Driesprong of Fleur en Luuk? En waarom?
Beide leuk omdat het mooie personages zijn die van alles meemaken en leren.

Hoe kwam u op het idee van Schat uit de zee?
Op een zeer stormachtige dag, maakte ik een strandwandeling. Voor een pittige hagelbui 'vluchtten' we naar een strandjuttersmuseum. Daar binnen kreeg ik inspiratie door alles wat ik zag, en de verhalen die ik hoor.

Waar gaan de Spanning...... boeken over?
Over 'boeven' en politie.


Wat vonden uw eigen kinderen van uw boeken?
Die lezen helaas niet, dus ook niet mijn boeken.


U zei ooit dat Fleur en Luuk en het zeehondenavontuur (deel 5) het laatste deel zou zijn. Toch heeft u er nog twee delen bij geschreven. Kon u geen afscheid nemen van Fleur en Luuk? En komen er nog meer deeltjes?
Haha, dat is een leuke vraag. Het klopt, maar de uitgever vroeg en vraagt nog steeds om nieuwe verhalen van deze twee leuke kinderen. Dit om de eenvoudige reden dat de boeken nog altijd goed verkopen.

Teunie Suijker over lezen


Waarom is lezen zo belangrijk?
Omdat een verhaal je meeneemt naar plekken waar je anders nooit komt. En omdat je er zelf een beeld bij kunt vormen en een boek je soms wat kan leren.

Waar leest u het allerliefst?
Op de bank.

Welke boeken las u vroeger zelf graag?
Boeken van de Dolle Tweeling en De Vijf

De boekenplank van Teunie Suijker: Welke boeken leest u nu zelf graag? Kinder en jeugdboeken en als ik tijd over heb, een roman.

Is er nog iets anders dat u aan de lezers kwijt wilt?
Dat ze vooral moeten blijven lezen en aan anderen vertellen als ze een mooi/spannend boek hebben gelezen.