Selma Noort

Interview met Selma Noort

Selma Noort over zichzelf


Wat is uw lievelingseten?

Heb ik niet.

Wat is uw lievelingskleur?
Oranje

Wat is uw lievelingsdier?
Vogels

Heeft u huisdieren?
Nee

Wat zijn uw hobby’s?
Tekenen, schilderen, lezen, studeren, fluit spelen, planten, bloemen, tuinen, muziek luisteren, naar het filmhuis gaan, wandelen, fietsen, rommelen in huis.

Papieren boek of e-book?
Papier

Selma Noort over schrijven


Welk werk deed u voor u schrijfster werd?

Ik schreef mijn eerste boek toen ik 18 was. Ik volgde toen een opleiding tot kleuterleidster.

Hoe lang schrijft u al verhalen en waarom bent u gaan schrijven?
Ik schrijf al 41 jaar en ben gaan schrijven omdat ik wilde vertellen over wat ik onrechtvaardig en oneerlijk en onzichtbaar vond (ik wilde mensen zichtbaar maken waar vaak overheen gekeken werd).

Hoe bedenkt u een verhaal?
Het kan beginnen met een locatie die me boeit. Muziek helpt om een verhaal ‘op te wekken’. Bij de locatie komen dan in mijn fantasie mensen die op zo’n plek zouden kunnen wonen, en die mensen hebben een verhaal, zoals elk mens.

Waar schrijft u het liefst? En waarom?
Ik schrijf alleen achter mijn werktafel, in het werkgedeelte van mijn huis. Hier is het rustig en kan ik me goed concentreren.

Heeft u schrijftips?
Schrijf over iets waar je verstand van hebt (dus over iets dat je hebt meegemaakt bijv.). Probeer vooral niet een bestaande schrijver na te doen. Vertel in je eigen taal, op jouw eigen persoonlijke manier. Dan is wat je schrijft altijd uniek.

Selma Noort over haar eigen boeken


Welk boek van u zelf vindt u het leukst/mooist/grappigst en waarom?

Dat kan ik niet kiezen.

Op wie zijn Noor en Roel gebaseerd? (Lijkt u stiekem een beetje op Noor?)
Het zijn gewoon twee kinderen, heel algemeen, uit een aardig gezin. Ik lijk totaal niet op Noor.

Boeken voor jonge kinderen of voor tieners? En waarom?
Beiden. Voor beide categorieën kan ik iets moois schrijven.

Pas geleden kwam Het kleine huis bij de rivier uit. Kunt u hier iets meer over vertellen?
In dit boek beschrijf ik wat ik heb ervaren in mijn hele leven langs de rivier de Oude Rijn. Het huisje uit het boek bestaat echt. Ik fietste er vaak langs en vroeg me af hoe het zou zijn om daar te wonen, en dat de vrachtwagens dan zo rakelings langs het dunne muurtje rijden waarachter jouw bed staat...

U illustreerde Het kleine huis bij de rivier. Die zijn hartstikke mooi.
Waarom is de kaft dan door iemand anders geïllustreerd?
Ik heb veel plezier in het illustreren voor het binnenwerk van mijn boeken.
Al een aantal boeken lang maakt Martijn van der Linden de omslagen voor mijn boeken. Hij doet zo goed en zo mooi, dat ik de kaften heel graag aan hem over laat! Een kaft is heel belangrijk. Mensen pakken een boek op omdat ze de kaft mooi of aantrekkelijk vinden.

Selma Noort over lezen


Waarom is lezen zo belangrijk?

Voor je inlevingsvermogen (wat voelen andere mensen en hoe leven zij?) Voor je taal (als je taal beheerst, kun je je goed uitdrukken en beter nadenken, want nadenken, dat doe je in taal). Voor je wijsheid – je kunt veel leren van de verhalen die je leest. Je verrijkt jezelf ermee, en je vind antwoorden op (levens)vragen.

Waar leest u het allerliefst?
Op de bank of aan mijn keukentafel in de zon.

Welke boeken las u vroeger zelf graag?
Ik las alle boeken uit de jeugdbibliotheek, plank voor plank.

De boekenplank van Selma Noort: Welke boeken leest u nu zelf graag?
Heel divers. Nederlandse literatuur, Engelse literatuur, en natuurlijk boeken van collega’s.