Interview met Sanne Rooseboom 

Sanne Rooseboom over zichzelf


Wat is uw lievelingseten?

Mexicaanse taco’s

Wat is uw lievelingskleur?
Zwart

Wat is uw lievelingsdier?
Dolfijn

Heeft u huisdieren?
Nee

Wat zijn uw hobby’s?
Lezen, schrijven, wandelen, kletsen met vrienden, films kijken met m’n kinderen

Papieren boek of e-book?
Papier

Londen of Rotterdam?
Londen, al is Rotterdam een uitstekende tweede.

Hoe is het om scholen te bezoeken?
Ik vind dat erg leuk werk. Ik kom overal in Nederland en het is bijna altijd leuk om te doen. Kinderen zijn meestal geïnteresseerd en enthousiast bij zo’n gastles. Soms zijn klassen heel goed voorbereid, soms helemaal niet, soms zitten er tien kinderen, soms tweeëndertig, soms hebben ze zoveel vragen dat ik bijna niks zelf hoef te vertellen en soms kijken ze me alleen verwachtingsvol aan.

U studeerde internationale betrekkingen. Wat is dit precies?
Dat gaat over verhoudingen tussen landen en dan vooral de officiële regels. Dus over de Verenigde Naties, over internationaal recht en mensenrechten, over internationale handel.

Sanne Rooseboom over schrijven


Welk werk deed u voor u schrijfster werd?

Ik werkte als journalist.

Hoe lang schrijft u al verhalen en waarom bent u gaan schrijven?
Ik schreef als kind al, ik heb altijd gehouden van het aanzetten van mijn fantasie én van het zoeken naar de juiste woorden.

Hoe bedenkt u een verhaal?
Dat verschilt per verhaal. Soms zit het bijna in één keer in mijn hoofd, en andere keren denk ik er maanden aan voordat ik begin te schrijven.


Waar schrijft u het liefst?
Ik heb een werkplek in huis, een kantoor. Daar zit ik altijd.

U geeft Schrijflessen in Rotterdam. Kunt u hier meer over vertellen?
Ik geef één of twee keer per jaar een cursus voor mensen die kinderboeken willen schrijven, dat zijn zes lessen waarin ik wat theorie behandel en ze veel opdrachten geef. De bedoeling is vooral om echt te schrijven.

Heeft u schrijftips?
Schrijf! Zelfs van een mail, een dagboek of een schoolkrant wordt je beter. Wacht niet op goddelijke inspiratie of op een lege agenda voor je begint.

Sanne Rooseboom over haar eigen boeken


Welk boek van u zelf vindt u het leukst/mooist/grappigst?

Dat vragen kinderen op scholen ook altijd, en ik kan er geen antwoord op geven want ik wil niet kiezen.

Op welk personage uit uw boeken lijkt u het meest?
Ik denk dat ik op Mot lijk. Avontuurlijk maar ook bang, wars van uiterlijk en dat soort gedoe, dol op het verzamelen van oude schatten.

U won ooit de Vara Kerstverhalenwedstrijd. Waar ging het verhaal over? En hoe was het om te winnen?
Ik won niet! Ik werd vierde, maar het was een wedstrijd voor volwassenen en ik was elf dus ik vond het allemaal al cool genoeg. Ik mocht het verhaal voorlezen op de radio, dat was een mooi avontuur. Om mijn verhaal in een echt boek te zien, dat was helemaal geweldig.

U schrijft dit jaar het kinderboekenweekgeschenk. Waar gaat het over? En hoe is het dat u dit mag doen?
Ik kan over de inhoud nog niks zeggen. Ik mag het doen omdat het CPNB me hiervoor gevraagd heeft.

Sanne Rooseboom over lezen


Waarom is lezen zo belangrijk?

Ik vind het zelf vooral heel fijn om te lezen. Het geeft je de mogelijkheid om in een verhaal te verdwijnen, om een avontuur mee te maken, om mee te leven. Dat vind ik geweldig.

Waar leest u het allerliefst?
In de trein

Las u vroeger veel?
Ja, ik las als kind erg veel.

Welke boeken las u vroeger zelf graag?
Ik las eigenlijk alles wat er in de kleine bibliotheek van Utrecht Oost was te vinden. Ik hield van spannende boeken, van mooie verhalen en vooral van vreselijke dingen. Oorlog, ziekte, ruzies, dat vond ik fascinerend. Ik heb ook altijd erg van historische verhalen gehouden.

De boekenplank van Sanne Rooseboom: Welke boeken leest u nu zelf graag?
Ik lees nu De Draaischijf van Tom Lanoye, een lijvig boek over een regisseur in de tweede wereldoorlog. Erg mooi geschreven. Ik houd van echte vertellers. Als ik achter me de boekenkast in kijk zie ik Gabriel Garcia Marquez, Tolstoj, David Mitchell, John Irving, alles van Sarah Waters en George Orwell en een aantal historische romans.