Fotograaf: Fotograaf: Evelien Drenthen

Interview met Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk over zichzelf


Wat is uw lievelingseten?

Heb ik niet echt. Al houd ik wel van Grieks eten.

Wat is uw lievelingskleur?
Een combinatie dan van rood en zwart.

Wat is uw lievelingsdier?
Tijger

Heeft u huisdieren?
Yep. Een kat genaamd Link.

Wat zijn uw hobby’s?
Ik kijk graag voetbal (met name Feyenoord). Ik houd van gamen. Ik luister graag muziek. Ik lees (eigenlijk alleen maar jeugdboeken). Af en toe een leuke film of serie. Samen met mijn dochter iets doen, bijvoorbeeld Lego bouwen. En natuurlijk met mijn vrienden afspreken.

Papieren boek of e-book?
Papieren boek. Overduidelijk.

Pieter Koolwijk over schrijven


Welk werk deed u voor u schrijver werd?

ICT-er. Sterker nog, dat doe ik nu ook nog twee dagen per week.

Hoe lang schrijft u al verhalen?
Mijn eerste boek schreef ik toen ik 36 was. Dertien jaar geleden. Maar als kind schreef ik al verslagen voor het voetbalboekje van onze vereniging.

Waarom bent u gaan schrijven?
Omdat ik het leuk vind. Zo simpel is het. Ik word er blij van om iets te maken. Ik kan er mijn gevoel en fantasie in kwijt. En het is natuurlijk heel fijn dat mensen het ook leuk vinden om te lezen. Dat maakt het nog leuker. Maar zelfs zonder lezers zou ik nog steeds schrijven.

Hoe bedenkt u een verhaal?
Dat kan zo verschillen en is best lastig om uit te leggen in een paar zinnen. Ik moet iets zien, of iets meemaken, waardoor mijn hoofd op aan gaat. Mijn fantasie komt op gang en denkt er over door. Ik verzin er van alles bij en er begint steeds meer een verhaal in mijn hoofd te groeien. Maar het begint wel bij dat ene vonkje.

Waar schrijft u het liefst? En waarom?
Thuis achter mijn pc. Op ieder andere plek krijg ik die focus niet. Ga ik om me heen zitten kijken. Terwijl ik thuis me echt kan afzonderen en helemaal in mijn hoofd kan zitten.

Waarover wilt u nog eens schrijven?
Weet ik nog niet. Niet echt een wens. Gewoon zien wat er op mijn pad komt.

Heeft u schrijftips?
Natuurlijk. Ten eerste: oefenen, oefenen, oefenen. Het maakt niet uit wat je wil leren, je zal er heel veel tijd in moeten steken om beter te worden. Durf om feedback te vragen. Het is goed om erachter te komen waar je goed in bent, maar ook waar je jezelf nog in moet ontwikkelen. En als laatste: schrijf de verhalen die iets met je doen. Waar je blij van wordt. Of misschien wel verdrietig of boos.

Pieter Koolwijk over zijn eigen boeken


Welk boek van u zelf vindt u het leukst/mooist/grappigst?

Daar kan ik echt niet uit kiezen. Ieder boek voelt als een kind en het is voor mij onmogelijk om daar keuzes in te maken. Wel betekent het drieluik van Gozert erg veel voor me.

Op welk personage uit uw boeken lijkt u het meest?
Allemaal hebben ze wel eigenschappen van mij. Ivo uit Baas van de wereld heeft ADHD. Het springerige van Stiekel kan ik ook hebben. Soms voel ik me een Gozert, soms een Ties, maar ook in Luna zit een flink stuk van mezelf. Misschien als je al die stukjes bij elkaar legt, dat je dan Pieter krijgt.

Op welk boek van u zelf bent u het meest trots?
Hetzelfde antwoord weer. Ik ben echt op ieder boek ongelooflijk trots. En alhoewel ik ongelooflijk trots ben op mijn Gouden Griffel, het betekent niet dat ik meer trots op Gozert ben dan op Prutje.

Hoe kwam u op het idee over uw eerste boek, Vlo en Stiekel?
Iemand in mijn omgeving trok zich niets aan van pestgedrag. Dat vond ik cool. Dat was het vonkje waardoor ik op aan ging. De naam Stiekel komt bij mijn dochter vandaan. Omdat ze zei dat ik stiekels had op mijn kin. En aangezien ik uit Zuid Holland kom, vond ik dat heel grappig. En ik kon vroeger wel onder de indruk van pestkoppen zijn.

U mag dit jaar het kinderboekenweekgeschenk schrijven. Kunt u ons alvast iets verklappen waarover het zal gaan?
Nope. Mag niet. Het is verboden om hierover te praten. Dus helaas. Je zal moeten wachten, net zoals de rest.

Baas van de Wereld of Bens Boot? En waarom?
Hahaha. Nee. Ik kan echt niet kiezen tussen mijn boeken. Beiden zijn bijzonder. Beiden betekenen weer iets verschillend voor me. Bens boot ligt me nauw aan mijn hart doordat het vooral verzonnen is dankzij de leuke vragen van mijn dochter. Baas van de wereld betekent weer op een andere manier iets voor me.

Gozert of Luna? En waarom?
Nee-hee! Haha. Ik. Ga. Niet. Kiezen. Niet tussen mijn eigen boeken.

Ik heb nog nooit een boek over Gozert gelezen. Waarom moet ik Gozert lezen??
Je moet niets. Maar als je van een vrolijk, beetje gek en toch een verhaal met serieuze ondertoon houdt, dan zou het boek je zomaar kunnen bevallen. Het leukste vind ik dat ik regelmatig hoor dat stuiterende druktemakers die niet van lezen houden, Gozert helemaal te gek vinden.

De boeken van Gozert en Luna gaan over kinderen met ‘problemen/een beperking’. Hoe kwam u op het idee om over dit onderwerp te schrijven? Kent u veel mensen met een beperking?
Persoonlijk vind ik dat het in Prutje veel meer over beperkingen gaat. Walm heeft een verstandelijke beperking. Vijf een lichamelijke. In de boeken van Gozert zitten zeker bijzondere kinderen die anders zijn. En zo zie ik mezelf ook. Een kind met een bijzonder hoofd dat af en toe onze maatschappij maar ingewikkeld vind.

Pieter Koolwijk over lezen


Waarom is lezen zo belangrijk?

Alles gebeurt met taal. Zo wisselen we informatie uit. Ook met beeld, maar nog steeds ondersteund met taal. Wat je later ook wordt. Game-ontwikkelaar of Walvis-fluisteraar, je zal met je collega’s toch communiceren via taal. Dus dan is het wel handig als je daar een beetje goed in bent. Lezen is een hele makkelijke (en leuke) manier om hier beter in te worden.

Waar leest u het allerliefst?
Maakt me niet uit. Ik lees in de trein, in bed, op de bank, in de tuin, op vakantie.

Welke boeken las u vroeger zelf graag?
Alles van Roald Dahl. Briefgeheim, Koning van Katoren en Oorlogswinter van Jan Terlouw. Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman. Maar ook series zoals De Vijf en de Kameleon.

De boekenplank van Pieter Koolwijk: Welke boeken leest u nu zelf graag?
Jeugdboeken. En eigenlijk vooral jeugdboeken van Nederlandse auteurs. Ik ben altijd nieuwsgierig wat anderen hebben gemaakt. Maar ik vind de boeken van Lucy Strange ook helemaal te gek.

Is er nog iets anders dat u aan de lezers kwijt wilt?
Ja, meer verhalen. Dus daar ga ik weer mee aan de slag!