Nanda Roep

Interview met Nanda Roep

Nanda Roep over zichzelf

 

Wat is uw lievelingseten?                                                                                                                                Patat! 😉 Ik heb er mijn kinderboekenserie Plaza Patatta naar vernoemd.

Wat is uw lievelingskleur?                                                                                                                                Blauw, in alle soorten: azuurblauw, kobaltblauw, donkerblauw...

Wat is uw lievelingsdier?                                                                                                                                        De kat. Op dit moment hebben we er twee lopen, erg gezellig.

Nanda Roep over schrijven

 

Welk werk deed u voor u schrijfster werd?                                                                                                      Toen was ik journaliste voor dagblad Trouw en hoofdredactrice van Schrijven Magazine.

Hoe lang schrijft u al verhalen en waarom bent u gaan schrijven?                                                                    Ik schrijf mijn hele leven al, maar professioneel doe ik het sinds 1996, ik was toen 24 jaar oud. Schrijven is het fijnste dat er is, en bovendien helpt het om de wereld een beetje te ordenen.

Waarom koos u voor een eigen uitgeverij?                                                                                                            Ik wilde liedjes, video en theater koppelen aan mijn boeken. Helaas kon de gevestigde uitgever dat niet.

Heeft u schrijftips?                                                                                                                                            Vooral dat je moet doorzetten en ieder verhaal moet afmaken. Zo leer je het meeste.

Nanda Roep over haar eigen boeken

 

Welk boek van u zelf vindt u het leukst/mooist/grappigst?                                                                                Al mijn boeken zijn me dierbaar, ik maak er geen keuze in. Voor mij zijn het niet alleen leuke, mooie en grappige verhalen, maar ook herinneringen aan mijn leven. Het boek dat ik voor mijn pasgeboren dochter maakte, de avonturenroman voor mijn zoon, een grappig versjesboek met mijn man, en ook een herinnering aan een plotseling overleden oom. Allemaal dierbaar.

Op welk personage uit uw boeken lijkt u het meest?                                                                                        Zelf ben ik een combinatie van de hoofdfiguren uit Plaza Patatta: de vader die niet kan koken, maar toch van alles probeert, de nieuwsgierige dochter Luna, de angstige dochter Lotte (met teveel fantasie) en de optredende moeder...

Liever konijntjes bevrijden met kerst of naar Parijs voor chefkok Spatèl?                                                Haha, ik wil graag naar Spatèl! 😉

Op paardentocht met Camil of op schoolkamp?                                                                                  Moeilijker... ik denk toch de paardentocht, ook al kan ik niet rijden...

Nanda Roep over lezen

 

Waarom is lezen zo belangrijk?                                                                                                                            Het is de snelste manier om te ontspannen, dat ten eerste. Daarnaast leert het je om nieuwe werelden te zien en te begrijpen. Tegenwoordig zijn de leesniveaus zo zorgelijk dat ik weleens vrees dat er oorlog door ontstaat.

Waar leest u het allerliefst?                                                                                                                                      Ik lees overal graag. In mijn eentje in een cafeetje met een cappuccino erbij, of vroeg in bed bij het nachtlampje, maar het meeste lees ik aan onze keukentafel, denk ik.

Welke boeken las u vroeger zelf graag?                                                                                                              Als kind: de boeken van Roald Dahl. Heerlijk met zoveel fantasie en vrolijke grapjes.                                Als student: de boeken van John Irving. Oók veel fantasie.                                                                              Als moeder: Liane Moriarty om haar feelgoodboeken met opmerkelijke plots.

De boekenplank van Nanda Roep: Welke boeken leest u nu zelf graag?                                                      Als schrijfster lees ik graag de vroege boeken van Stephen King.                                                                Wát een vertelkunstenaar, ik vind het geweldig hoe hij dat doet.

Is er nog iets anders dat u aan de lezers kwijt wilt?                                                                                            Je kunt me online volgen op alle social media!