Jozua Douglas, boekenkast, boeken

Interview met Jozua Douglas 

Jozua Douglas over zichzelf


Wat is uw lievelingseten?
Chocola!

Wat is uw lievelingskleur?
Blauw.

Wat is uw lievelingsdier?
De geit.

Heeft u huisdieren?
Helaas niet. Mijn vrouw is allergisch voor zo’n beetje alles wat haren heeft. Dat is denk ik ook de reden dat ze verkering met me wilde.

Wat zijn uw hobby’s?
Schrijven en lezen.

Papieren boek of e-book?
Papieren boek. Ik wil kunnen voelen hoeveel bladzijden ik nog heb.

Jozua Douglas over schrijven


Welk werk deed u voor u schrijver werd?

Ik was tekstschrijver. Ik schreef teksten in opdracht.

Hoe lang schrijft u al verhalen en waarom bent u gaan schrijven?
Ik schrijf al sinds mijn jeugd. Ik wilde eerst geitenboer worden, maar toen ik op een dag een van mijn verhalen mocht voorlezen in de klas was dat zo’n succes dat ik schrijver besloot te worden. Of liever: Mijn klasgenoten vonden dat ik het al was en ik besloot het te blijven.

Hoe bedenkt u een verhaal?
Het is als met een sneeuwbal. Het begint met een idee en daar komen steeds meer ideeën bij. Een boek is eigenlijk een verzameling van duizenden ideeën.

Hoe was het om samen te werken met Tosca Menten?
Heel gezellig. Grappig ook. We hebben veel gelachen samen.

Hoe vond u het om het kinderboekenweekgeschenk te schrijven?
Een grote eer. Dit was het belangrijkst moment uit mijn leven als schrijver.

Waar schrijft u het liefst? En waarom?
Op mijn eigen werkkamer. Daar heb ik alles bij de hand. En ik werk daar heerlijk overzichtelijk met drie beeldschermen naast elkaar.

Heeft u schrijftips?
Begin niet meteen te schrijven. Denk eerst een tijdje na. Noteer zoveel mogelijk van wat je beleeft, houd een dagboek bij. Veel indrukken uit het dagelijks leven blijken zaadjes te zijn voor een verhaal.

Jozua Douglas over zijn eigen boeken


Welk boek van u zelf vindt u het leukst/mooist/grappigst? En waarom?
Boeken zijn net kinderen. Ik kan onmogelijk tussen ze kiezen.

Op welk personage uit uw boeken lijkt u het meest? En waarom?
Alle personages die ik verzin hebben wel iets van mij. Ook de gemene. Ik denk dat ik het meest lijk op Lev de Bruin uit De verschrikkelijke badmeester. Ik ben eigenlijk best verlegen, net als hij.

Wat is leuker om te maken? Een leesboek of een prentenboek? En waarom?
Het is allebei erg leuk. In een leesboek kun je veel meer kwijt, maar een prentenboek is leuk omdat het uitgebreid geïllustreerd wordt.

Zit uw beroemde ridderopa ook in een van uw boeken?
Nee, ik heb helaas nog niet iets geschreven over mijn beroemde ridderopa. Maar het is wel een leuk idee, dus misschien ga ik dat nog wel eens doen.

Hoe bedenkt u al de grappen?
Dat is lastig te zeggen. Meestal komt het gewoon in me op. Soms zoek ik ook naar maffe of bizarre verhalen en dat helpt me dan om maf of bizar te denken.

Costa Banana of Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S? En waarom??
Dat is ook een moeilijke vraag. Op dit moment werk ik aan Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. deel 3 en daarom kies ik daar nu voor.

Hoe doet u het om uw enorm mooie en leuk uitgebreide website bij te houden? Er staat zoveel op!! (Video’s, lesmateriaal, woordzoekers, een verhalenmachine enz….)
Het is een WordPress-website. In het systeem erachter kan ik zelf heel makkelijk teksten typen en plaatjes uploaden. Ik vraag me daarbij steeds af wat mijn lezers leuk of handig zouden vinden.

Jozua Douglas over lezen


Waarom is lezen zo belangrijk?
Lezen is allereerst fijn om te doen. Daarnaast leert het je om met de ogen van een ander te kijken. Door boeken kun je je verplaatsen in andere mensen in andere situaties en dat kan enorm leerzaam zijn. Tot slot is lezen een belangrijke sleutel tot onderwijs. Als je goed kunt lezen, presteer je beter op school. Je vergaart meer kennis, waardoor je verder komt in het leven.

Waar leest u het allerliefst?
In de zomer in een hangmat.

Welke boeken las u vroeger zelf graag?
Boeken van Roald Dahl, Astrid Lindgren en Thea Beckman. Voorbeelden hiervan zijn: De heksen van Roald Dahl, Michiel van de Hazelhoeve van Astrid Lindgren en Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman.

De boekenplank van Jozua Douglas: Welke boeken leest u nu zelf graag?
Ik lees op dit moment Wiegelied van Chuck Palahniuk, een satirisch horrorverhaal met veel humor. Andere boeken die ik pas geleden las: 1001 nacht, een hervertelling van Kader Abdolah, 1984 van George Orwell en aan mijn zoon las ik onlangs voor uit Het wonder van jou en je biljoenen bewoners van Jan Paul Schutten.

Is er nog iets anders dat u aan de lezers kwijt wilt?
Lees wat je wilt. Laat je niet beïnvloeden door wat anderen vinden. Lees de boeken die jou plezier geven. En schaam je nooit voor je smaak. Geniet!