Ingrid Medema over zichzelf

 

Wat is uw lievelingseten?                                                                                                                                                      Mmm, dat is een lastige. Er is zoveel lekker eten.                                                                                                                  Een lekkere zelfgemaakte pizza vind ik lekker, maar ook een lekker stoofpotje.

Wat is uw lievelingskleur?                                                                                                                                                                Ik hou van kleur! Zachte kleuren vind ik mooi, zoals roze, zachtgeel, groen, lichtblauw.

Wat is uw lievelingsdier?                                                                                                                                                          Mijn dochter heeft een schattig hamstertje.

Heeft u huisdieren?                                                                                                                                                                  Sinds een paar maanden heeft mijn dochter een hamstertje.  Dat is wel een heel schattig beestje.

Wat zijn uw hobby’s?                                                                                                                                                      Wandelen, lezen, fietsen, haken en ik ben juf. Dat vind ik ook heel erg leuk om te doen.

In welke klas werkt u het liefste?                                                                                                                                              Het liefst sta ik voor de klas in de middenbouw, dus groep 4, 5 en 6.

Wat doet u bij Lindekind?                                                                                                                                                              Ik heb ook een poosje als speltherapeut gewerkt en mijn praktijk heette Lindekind. De naam Lindekind gebruik ik op dit moment als website voor mijn boeken. 

 

Ingrid Medema over schrijven

 

Hoe bedenkt u een verhaal?                                                                                                                                              Gewoon verzinnen! Meestal heb ik wel iets wat me aan het verzinnen zet. Bijv. een krantenberichtje, een tv programma of iets dat ik in de klas mee maak.

Waar schrijft u het liefst?                                                                                                                                                          Aan mijn schrijftafeltje in de woonkamer.

Hoe lang schrijft u al verhalen?                                                                                                                                                Toen ik op de basisschool zat, schreef ik al verhalen. Over twee kinderen die van alles meemaakten. Beetje in de stijl van Jip en Janneke. Al heel lang vind ik het leuk om verhalen te schrijven. Maar pas vanaf mijn 25e ben ik echt een boek gaan schrijven.

Hoe was het om samen met uw moeder te schrijven?                                                                                                        Heel gezellig en we vullen elkaar heel goed aan.

Heeft u schrijftips?                                                                                                                                                                      Wie schrijft die blijft! Dus schrijf veel op, korte briefjes, kleine verhalen. Het is zo leuk om die terug te lezen. Dus bewaar al je verhaaltjes of briefjes als je die hebt.

 

Ingrid Medema over haar boeken (en een beetje over zichzelf)

 

Welk boek van u zelf vindt u het leukst/mooist/grappigst?                                                                                                        Ik ben blij met al mijn boeken, maar het boek Rosa’s holiday vind ik zelf erg leuk. Ik hou van Engeland en het was alsof ik er zelf was.

Op welk personage uit uw boeken lijkt u het meest?                                                                                                            Tja, als ik bezig ben met het schrijven van een boek, leef ik mezelf echt in in de hoofdpersoon. Dan schrijft het ook het lekkerst! Dus Rosa was ik soms zelf, maar ook Meggie zou ik kunnen zijn. Bij het schrijven van een boek neem je jezelf en je eigen ervaringen altijd mee.

Hoe was het om het boek voor de kinderboekenmaand te schrijven?                                                                              Heel leuk! Bijzonder. En ik mocht op scholen langs om te vertellen over dat boek. Dat vond ik erg leuk.

Bent u ook wel eens in Kenia geweest?                                                                                                                                    Nee, maar het idee voor het verhaal heb ik van een iemand waar ik toen collega mee was. Zij had me net een fotoboek laten zien. Een boek schrijven voor de kinderboekenmaand is best lastig, want je moet over een thema schrijven. Maar door het fotoboek van mijn collega toen, ontstond het verhaal over Micha en zijn familie in Kenia.

Manoir Appletree of Huize Fluitekruid?                                                                                                                                        O nee! Moet ik nu kiezen? Dan toch maar Manoir Appletree. (voor een paar weken en dan weer terug naar het fluitekruid in Nederland)

Kent u een mevrouw Appletree?                                                                                                                                                  De rol van mevrouw Appletree heb ik gewoon verzonnen hoor. Maar ik zie haar wel helemaal voor me. Er zijn gewoon zulke types als zij. Fantastisch!

Bent u ook zo excentriek?                                                                                                                                                          Dat vind ik niet, al ben ik wel creatief.

Van welke cupcake houdt u?                                                                                                                                                Eentje met appel en kaneel en dan een beetje warme custard erbij!

Bent u ook zo een warhoofd met lijstjes en planningen net zoals Rosa?                                                                              Ik ben dol op lijstjes!

Bent u wel eens met de Thalys geweest?                                                                                                                        Helaas. Wel met een trein door Frankrijk. En ik ben na het behalen van het diploma van de middelbare school een paar weken als au-pair naar Frankrijk geweest. Ik paste op kinderen en af en toe ging ik lekker in mijn eentje in Parijs winkelen.

Bent u wel eens jurylid van een bakwedstrijd zoals Rosa geweest?                                                                                Nee, maar ik heb wel heel veel aflevering van de cupcakecup gekeken!

Eet u ook brownies uit een mok en heeft u dit recept zelf bedacht? (Ze zijn zo lekker en wij eten ze ook uit uw boek)    Haha! Dat is leuk om te horen. Ik heb ze weleens gemaakt in een mok. Je kunt ook een zakje kant en klare mix kopen voor in een mok. (wist je dat?) Meestal maak ik gewoon een grote brownie. In kleine stukjes snijden. Kopje koffie of thee zetten en dan genieten maar.

Waarom houdt Rosa een videodagboek bij en geen gewoon dagboek?                                                                          Toch veel leuker en meer van deze tijd om een videodagboek bij te houden! Dat zie ik weer van mijn dochters!

Komt er nog een nieuw boek over Rosa?                                                                                                                                Wie weet… ik krijg er heel veel vragen over. Ik weet het nog niet.

We zagen dat er een deel 3 van Huize Fluitekruid komt. Kunt u verklappen waar het over gaat?                                Ehm…. Vooruit. Het gaat over groep 8 en Meggie wil heel graag op schoolkamp. Dus gaat ze dat natuurlijk regelen. En ik kan je vertellen dat het weer geweldig wordt.

Ingrid Medema over lezen

 

Waarom is lezen zo belangrijk?                                                                                                                                                Van lezen leer je ontzettend veel. Hoe mensen tegen elkaar doen, je leert nieuwe woorden, je leert je inleven in de ander, misschien wil je wel lijken op de hoofdpersoon, je ontspant ervan en nog heel veel meer.

Welke boeken las u vroeger zelf graag?                                                                                                                                    De olijke tweeling heb ik veel gelezen, maar ook Snuf de Hond, de Kameleon en alle boeken van Thea Beckman. Koning van Katoren was een van mijn favorieten. O ja, en Joop ter heul en Goud-Elsje. Ik las gewoon alles wat er in de klas te vinden was.

De boekenplank van Ingrid Medema: Welke boeken leest u nu zelf graag?                                                                        Van alles. Ik heb niet echt een favoriete schrijver. Ik lees ook veel kinderboeken om inspiratie op te doen. En dan kies ik de boeken die het nieuwste zijn.

Is er nog iets anders dat u aan de lezers kwijt wilt?                                                                                                          Geniet van lezen! En bedankt voor alle leuke reacties die ik altijd krijg op mijn boeken.