Henriët Koornberg-Spronk

Interview met Henriët Koornberg-Spronk

Henriët Koornberg-Spronk over zichzelf


Wat is uw lievelingseten?

Pasta/pizza en alles met de combi mozzarella/tomaat/pesto

Wat is uw lievelingskleur?
Turquoise/mintgroen/eucalyptus

Wat is uw lievelingsdier?
Een konijn

Heeft u huisdieren?
Ik ben opgegroeid op een boerderij, dus ik had altijd dieren om me heen. Nu woon ik met mijn gezin in een Vinex-wijk, een compleet andere omgeving. We hebben een paar jaar een konijn gehad. Ik was erg aan het beestje gehecht. Toen ze doodging, vond ik dat heel erg. Daarna besloten we om geen huisdieren meer te nemen.

Wat zijn uw hobby’s?
Sporten in de buitenlucht, en dan vooral hardlopen en wielrennen. Werkt heel goed om mijn hoofd leeg te maken. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe verhaalideeën.
Verder vind ik wandelen en bijkletsen met vriendinnen erg leuk en uitgebreid uit eten gaan.

Papieren boek of e-book?
Papieren boek, ik heb geen e-reader.

Henriët Koornberg-Spronk over schrijven


Welk werk deed u voor u schrijfster werd?

Ik ben ruim twintig jaar vertaler geweest. Ik heb Frans en Duits gestudeerd aan de Vertaalacademie in Maastricht. Daarna heb ik vijf jaar bij een vertaalbureau gewerkt. Vervolgens ben ik als freelancer verdergegaan. Per 1 januari 2022 ben ik gestopt met vertalen om me volledig te focussen op het schrijven en alles wat erbij komt kijken.

Hoe lang schrijft u al verhalen en waarom bent u gaan schrijven?
Ik heb eigenlijk altijd al geschreven. Het resultaat is een boekenplank vol dagboeken. In 2015 begon het echt te kriebelen en ben ik begonnen met bloggen, wat ik nog steeds doe trouwens. In 2017 heb ik mijn eerste echte verhaal geschreven: Alleen in films, dat net is uitgekomen. Dus schrijven hoort gewoon bij mij.

Hoe bedenkt u een verhaal?
Eerst ontstaan er bepaalde scènes in mijn hoofd. Die schrijf ik dan op. Vervolgens gaat mijn brein ermee aan de slag en ontstaat er een heel verhaal omheen.

Waar schrijft u het liefst? En waarom?
Ik schrijf het liefst op mijn schrijfplek in ’s Heerenbroek, een klein plaatsje naast Zwolle. Thuis lukt het niet goed om te schrijven, daar is altijd wel iets dat me afleidt. Op mijn schrijfplek kan ik me helemaal terugtrekken. Die bubbel heb ik nodig om me compleet te focussen op het verhaal.

Heeft u schrijftips?
Schrijven kun je vergelijken met een reis, waarvan je de eindbestemming al wel ongeveer weet, maar geen idee hebt hoe je daar gaat komen. Je moet gewoon beginnen en dan zie je wel wat je onderweg tegenkomt. Het is voor mij ook altijd een verrassing hoe een verhaal zich ontwikkelt.

Henriët Koornberg-Spronk over haar eigen boeken


Welk boek van u zelf vindt u het leukst/mooist/grappigst? En waarom?

Oe, dat is een moeilijke vraag. Ik vind al mijn boeken leuk/mooi/grappig ? Maar als ik echt moet kiezen, dan kies ik toch voor Alleen in films. Dat is het allereerste verhaal dat ik heb geschreven en daarmee ben ik ook bij mijn uitgever binnengekomen. Dit verhaal moest en zou er komen. Het is losjes gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mijn eigen onzekerheden toen ik puber was.

Op welk personage uit uw boeken lijkt u het meest? En waarom?
Tot nu toe zijn al mijn boeken geschreven in de ik-vorm. Tijdens het schrijven zit ik in het hoofd van de hoofdpersoon, dus ik bén dan als het ware die persoon. Ik hoop dat de lezers hetzelfde ervaren tijdens het lezen.

Er is net een boek uit van de nieuwe serie Babet!! Kunt u ons hier vast wat leuke dingen over vertellen? Wat kunnen we verwachten?
Jazeker! Alleen in films is een zomers verhaal over verliefdheid, zelfbeeld en het campingleven. Hoofdpersoon Babet gaat vakantiewerk doen op een Franse camping. Een camping-collega van haar is de Nederlandse Sven. Eerst verloopt het contact met hem wat stroef, maar naarmate de tijd verstrijkt, begint ze hem steeds leuker te vinden. Tegelijkertijd pakt de Franse Julien haar helemaal in met zijn zuidelijke charmes. Maar … is ze wel leuk genoeg voor een vriendje?

Babet gaat over een Franse camping. Is dit verhaal gebaseerd op uw eigen ervaringen?
Ja. In mijn studietijd heb ik een zomer lang op een Franse camping gewerkt. Toen ik mijn dagboeken uit die periode doorlas, kwam ik op het idee om mijn ervaringen te gebruiken voor een verhaal. Het is geen waargebeurd verhaal, maar ik heb er wel waargebeurde elementen in verwerkt.

De boeken van de serie FRNZ4EVER hebben ongeveer allemaal een titel met twee sporten erin. Hoe heeft u dit bedacht?
Er zijn best veel kinderboeken die gaan over sporten. Vaak staat er dan één sport centraal. Het leek mij wel leuk om twee sporten in een verhaal te combineren en daarbij een soort tegenstelling te creëren. In De voetballende ballerina bijvoorbeeld zit Marit op ballet. Daar is haar moeder heel trots op. Dan geeft ze zich per ongeluk op voor het schoolvoetbaltoernooi en ontdekt ze dat ze voetbal eigenlijk ook heel leuk vindt. Ze durft dat niet tegen haar moeder te zeggen en besluit stiekem te gaan oefenen. Dat kan natuurlijk nooit goed gaan. Zo ontstaat er een conflict en spanning, waardoor je als lezer wilt weten hoe het afloopt.

FRNZ4EVER of Babet? En waarom?
Poeh, weer zo’n lastige vraag. Zonder de FRNZ4EVER-serie was de BABET-serie er nooit gekomen. Met Alleen in films (deel 1 BABET) ben ik in 2018 bij de uitgever binnengekomen. Maar hij vond het verhaal nog niet goed genoeg. Toen adviseerde hij me om eerst een jeugdserie voor de middenbouw/bovenbouw te schrijven, omdat mijn dochters toen tot die doelgroep behoorden. Ik wist precies wat ze leuk vonden en wat juist niet. Dat bleek een gouden zet. Op basis van alles wat ik heb geleerd tijdens het schrijven van FRNZ4EVER, heb ik Alleen in films herschreven. Toen zag ik ook echt dat de eerste versie nog niet goed genoeg was. Gelukkig heb ik een tweede kans gekregen en kan iedereen het boek nu lezen.

Het zijn erg leuke foto’s/filmpjes die u bij de boeken heeft gemaakt. Hoe kwam u op het idee om deze filmpjes te maken?
Nou, bedankt voor het compliment! Ik wilde inderdaad iets origineels maken, dus geen standaard-interview, maar iets met een twist en humor. Verder moest het aantrekkelijk zijn voor de doelgroep. De filmpjes worden vaak in de klas gekeken, voordat ik op bezoek kom. Het werkt dus erg goed!
Zelf vind ik het ook geweldig om ze te maken. Ik werk altijd samen met hetzelfde communicatiebureau. Eerst gaan we brainstormen, dan maken we een script en dan volgen de opnames.
Voor Alleen in films hebben we weer iets totaal anders gemaakt: een stopmotion-animatie waarin de rode draad van het verhaal wordt verteld. Deze vorm past weer heel goed bij de doelgroep youngadult. Vanaf 17 mei komt dat filmpje op mijn website te staan.

U heeft de OOS! Methode ontwikkeld. Wat is dit precies?
Met de OOS!-methode leer ik kinderen tijdens een schoolbezoek hoe ze in drie stappen hun eigen verhaal kunnen schrijven: Ontdek-Ontwerp-Schrijf! Zo laat ik op een eenvoudige manier zien hoe een verhaal tot stand komt. Sommige kinderen sturen een poosje later hun zelfgeschreven verhaal naar me op. Dat is zo leuk. Ik lees die verhalen en stuur dan ook altijd een berichtje terug.

Henriët Koornberg-Spronk over lezen


Waarom is lezen zo belangrijk?

Lezen – en dan focus ik even op fictie – is ontspannen, wegdromen naar een andere wereld, waar je even nergens anders aan hoeft te denken. Tegelijkertijd leer je ook weer nieuwe dingen.

Waar leest u het allerliefst?
Ik lees het liefst buiten, in de zon.

Welke boeken las u vroeger zelf graag?
Als kind las ik heel veel oorlogsboeken, vooral over de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft er denk ik mee te maken dat mijn opa en oma in die oorlog Joden op hun boerderij hebben laten onderduiken. Mijn opa kon daar heel boeiend over vertellen, zonder zichzelf op de borst te kloppen. Daardoor ging die periode ook meer voor mij leven. Alles wat ik erover las, absorbeerde ik, zo interessant vond ik het.

De boekenplank van Henriët Koornberg-Spronk: Welke boeken leest u nu zelf graag?
Ik ben voorzitter van een boekenjury, dus ik lees vooral boeken die zijn aangemeld voor die juryprijs. Daarnaast blijft er weinig tijd over om andere boeken te lezen. Na dit seizoen stop ik met dit jurywerk en ga ik weer eens kijken wat er allemaal is uitgebracht. Mijn favoriete genre is feelgood.

Is er nog iets anders dat u aan de lezers kwijt wilt?
Of je nou de voorkeur geeft aan een papieren boek, e-book of audiobook, blijf vooral lekker lezen/luisteren!