Foto Elisa aan het schrijven

Interview met Elisa van Spronsen

Elisa van Spronsen over zichzelf

 

Wat is uw lievelingseten?
Indiaas saag paneer, een spinazie-curry!

Wat is uw lievelingskleur?
De combi rood & oud-roze

Wat is uw lievelingsdier?
Paard, eekhoorn, aap

Heeft u huisdieren?
Ja, één poes. Ze heet Boeffie.

Wat zijn uw hobby’s?
Bloemen plukken langs de berm, zingen, tekenen en natuurlijk lezen!

Papieren boek of e-book?
Papieren boek: de geur, de kaft, de sfeer.

Welk land woonde u het liefste?
Ik heb heerlijke herinneringen aan Frankrijk. Ik woonde in het Zuiden, het rook er naar lavendel en zee en in mijn herinnering was het er altijd mooi weer.

Elisa van Spronsen over schrijven


Welk werk deed u voor u schrijfster werd?

Ik werkte op een uitgeverij en was projectredacteur kinderboeken.

Hoe lang schrijft u al verhalen en waarom bent u gaan schrijven?
Op de uitgeverij waar ik werkte,  las ik heel veel verhalen van andere schrijvers. En iedere keer dacht ik: dat wil ik ook! Ik ben toen een cursus kinderboeken schrijven gaan volgen. En dat werd steeds serieuzer. Mijn eerste boek, Au pair,  kwam uit toen ik 30 jaar was.  En nu ben ik 41. Maar als ik er op terug kijk heb ik altijd al veel geschreven, als kind verhaaltjes en later als journalist stukjes voor de krant.

Hoe bedenkt u een verhaal?
Dat is iedere keer verschillend. Dat maakt het schrijven zo leuk en verrassend. Laatst keek ik vanuit de tuin naar de lucht. Die veranderde in heel vreemde kleuren oranje en roze, het was broeierig en in de verte hoorde ik al wat rommelen.  Onweer. Opeens dacht ik: dit is een mooie sfeer voor een verhaal. Dat verhaal komt nu in een verhalenbundel over Utrecht. Ik krijg ook vaak opdrachten. Dan vraagt de uitgever: wil je een boek over de 'prehistorie' schrijven? Of over 'kunst' ,  'de stad,' of Sinterklaas?  Dan ga ik me verdiepen in dat thema en springen de ideetjes mijn hoofd binnen. Ook schrijf ik verhalen over avonturen die ik zelf heb meegemaakt.

Waar schrijft u het liefst?
In mijn werkkamer of op de tuinbank.

Heeft u schrijftips?
Ik schrijf het beste als ik vrolijk ben. Dus ben je in een goede bui? Ga dan gewoon beginnen met een verhaal.  En leg de lat niet te hoog. Als je even vast zit, helpt het om naar buiten te gaan. Al ben je maar even in de natuur, je wordt er meteen een heel stuk creatiever van.

Elisa van Spronsen over haar eigen boeken


Welk boek van u zelf vindt u het leukst/mooist/grappigst?

Oei, lastig kiezen... Het mooist vind ik Als alles ineens anders gaat. Het gaat over een ernstig ziek meisje, maar het is toch ook grappig en hoopvol.

Op welk personage uit uw boeken lijkt u het meest?
In ieder personage zitten wel kanten van mij. Maar ik ben het nooit helemaal zelf. Ik denk dat Mette uit Olé! wel op mij lijkt. Toen ik in Frankrijk ging wonen, vond ik dat allemaal ook heel spannend, een beetje té spannend eigenlijk. Net als Mette die een talencursus in Barcelona ging volgen. Maar ik heb daar geleerd dat je uiteindelijk meer lef hebt, dan je denkt. Dat vond ik een mooi thema.

Bent u zelf ook au-pair geweest?
Nee, maar ik heb wel Franse taalcursussen gevolgd en in Straatsburg (Frankrijk) stage gelopen op de universiteit. Ik heb wel opgepast, maar dat was gewoon in Nederland.

Over welk land vond u het leukste om te schrijven?
Ik schreef een heel stuk van het manuscript  'Au pair' in Parijs. Dat was geweldig. Ik huurde een snikheet zolderkamertje en ik nam mijn laptop overal mee naartoe. Ik schreef langs de Seine, op pleinen en in parken. Het was heerlijk om me in de sfeer van Parijs te laten onderdompelen en ik kon het natuurlijk meteen allemaal voor mijn boek gebruiken.

Boeken schrijven of schrijven voor bladen en websites? En waarom?
Het meest gelukkig word ik van het schrijven van boeken.
Het is wel hard werken, vind ik, maar als het af is ben ik in de wolken.

Hoe kwam u op het idee voor ‘Hoe Madelief de musical redde’?
Op de basisschool heb ik samen met een vriendin een keer een toneelstuk geschreven.
Het ging wel over een heel ander onderwerp, het milieu 😉 Zo kwam ik op het idee!

Elisa van Spronsen over lezen

 

Waarom is lezen zo belangrijk?
Als je een boek leest, open je een luikje naar een andere wereld. Je duikt in het leven van iemand anders. Volgens mij is er niets zo fijn en  zo ontspannen als dat. Het laat je nadenken over je eigen leven en over het leven van anderen. Ik kan ook heel erg genieten van de taal en humor in boeken.

Waar leest u het allerliefst?
In een hangmat op vakantie. Maar het vaakst lees ik 's avonds voor het slapen gaan in bed. Ook mijn kinderen (9, 7 en 5) lees ik iedere avond voor.

Pippi was uw grote held. Waarom eigenlijk?
Ik vond haar onverschrokken en grappig.  Haar boeken heb ik tot ver in mijn tienertijd 's nachts nog gelezen als ik niet kon slapen. Om weer even in die fijne sfeer te komen.

Welke boeken las u vroeger zelf graag?
Ik las heel veel en ongeveer alles. Ik hield van de boeken van Astrid Lindgren, maar las bijvoorbeeld ook graag Juniper van Monica Furlong, De meester van de zwarte molen van Otfried Preussler en de Madelief-boeken van Guus Kuijer.

De boekenplank van Elisa van Spronsen: Welke boeken leest u nu zelf graag?
Ik heb net De zomer dat wij Parijs bestormden (Clementine Beauvais) uit. Een fantastische roadnovel, heel grappig ook. Op vakantie las ik Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle van Simon van de Geest. Ook zeker een aanrader! Geestig, meeslepend en heel mooi geschreven.

Is er nog iets anders dat u aan de lezers kwijt wilt?
Misschien is het leuk om te vertellen aan welk nieuw boek ik werk. Het gaat Het jaar dat ik brugklasser werd heten. Een verhaal over Hazel, die haar plekje op de middelbare school probeert te veroveren. Ik ben zeker van plan om er een hoop grapjes in te stoppen. Opmerkelijk weetje: Ik heb zelf (in één jaar tijd) in drie verschillende brugklassen gezeten. Op drie verschillende scholen!