Logo Billy Bones

Interview met Bibi Rumping

Uitgeefster bij uitgeverij Billy Bones

Bibi Rumping over zichzelf


Wat is uw lievelingseten?

Alles met Halumi. Ik ben hier helemaal verslaafd aan. Maar ik ben ook echt gek op slagroom.

Wat is uw lievelingskleur?
Rood en geel. Mijn hele huis is geel

Wat is uw lievelingsdier?
Dat is een aap.

Heeft u huisdieren?
Ik heb een kater en die heet Kroel de kater.

Wat zijn uw hobby’s?
Ik bak heel veel en doe dat meerdere keren per week. Ik maak graag taart, koek en bonbons.
Ik houd vooral van lekkere dingen maken. Ik houd niet zo van het decoreren. Ik vind het belangrijker dat de smaak goed is. Behalve bij bonbons want die moeten wel mooi zijn.
Daarnaast doe ik aan tennis, old school gym en yoga.

Papieren boek of e-book?
Ik kies voor een papieren boek. Ik heb een paar jaar geleden een e-reader gekocht maar die heb ik bijna nooit gebruikt. Een papieren boek is fijner en die kan je ook zo lekker omslaan. Op een e-reader gaat dat niet zo fijn maar juist irritant. Ook kan je met papieren boeken lekker struinen in de boekhandel en de bibliotheek. Voor mijn werk moet ik al veel achter een computerscherm zitten, dus dan wil ik liever niet ook nog eens lezen op een scherm.

Bibi Rumping over werken bij Billy Bones


Hoe is het om op een uitgeverij te werken?

Dat is heel erg leuk en divers.

Wat heeft u gedaan voordat u bij uitgeverij Billy Bones kwam werken?
Eerst heb ik zeven jaar in een boekwinkel gewerkt. Dat was vooral tijdens mijn studententijd. Ik ben zes jaar geleden begonnen bij Meis en Maas en daar ben ik begonnen als vertegenwoordiger. Dan ga je langs bij boekhandels en laat je de nieuwe boeken zien. Dan verkoop je boeken aan de boekhandel. Ik was alleen toch liever bezig met het boek zelf en toen ben ik redacteur geworden. Toen vroegen ze mij om samen een nieuwe uitgeverij op te richten. Dat noemen we een imprint. Ik ging op zoek naar wat er miste op de boekenmarkt. Dat werd Billy Bones.

Wat doet u precies op uitgeverij Billy Bones?
Ik ben de uitgever bij Billy Bones. Ik ga op zoek naar boeken die er nog missen. Daarbij richten we ons heel erg op boeken voor kinderen die het lezen nog wat moeilijk vinden of minder graag lezen en dan vooral tussen de zeven en twaalf jaar. We werken met vijftien mensen op de uitgeverij. Mijn taak is om het fonds te bepalen en kijk naar wat er nodig is en wat we willen uitgeven. Samen met mijn collega overleg ik heel veel over wat voor een boeken we willen maken en willen aankopen.

Op dit moment zijn we bezig met het oprichten van Billy Bones bazen. Dit is een hele nieuwe lijn binnen Billy Bones waarbij we ons richten op vanaf vijf jaar tot tien jaar voorlezen, samen lezen en zelf lezen. Het gaat ons dan echt om het leesplezier. We hebben hier een jaar aan gewerkt.

Waar moeten boeken aan voldoen om bij Billy Bones uitgegeven te mogen worden?
Daarin zijn we heel kritisch en pietluttig. Er komen duizenden boeken binnen bij ons. Dit is zowel Nederlandse boeken maar ook heel veel boeken uit het buitenland. Je spreekt dan met heel veel vertegenwoordigers en dan moeten we uit die duizenden boeken ook een keuze maken. Want je kan niet overal ja op zeggen want dan heb je een paar duizend boeken in de inbox staan. Daarom kiezen we soms ook liever niet voor een buitenlandse auteur. Als we het einde dan niet zo goed vinden, kunnen we niet zeggen dat die buitenlandse auteurs een boek moeten veranderen. Het is natuurlijk niet onze auteur. Met een Nederlandse auteur kunnen we dan beter in gesprek.

Ook kijken we naar illustraties. Een buitenlands boek kan heel mooie illustraties hebben. Maar als ze eens illustraties hebben die we niet zo mooi vinden, dan is het heel kostbaar om nieuwe illustraties te laten maken en dan slaan we het boek liever af.
Wij zoeken ook naar boeken met humor, avontuur en vooral ook boeken die een boodschap met zich meebrengen. Ik houd zelf van zielige verhalen maar het moet wel toegankelijk zijn.
Denk maar aan het boek De jongen onder water. Dat gaat over een moeder met een geheim. De jongen die iedereen laat lachen gaat over iemand die stottert. En iemand die stottert komt bijna nooit in boeken voor. Net zoals iemand met autisme of iemand in een rolstoel.
Vooral mensen die meestal niet aan de norm lijken te voldoen proberen we voor een breed publiek in het licht te zetten.

Het belangrijkste vinden wij dat de cover mooi en aantrekkelijk is, want kinderen moeten het boek echt zelf willen lezen en intrinsieke motivatie hebben. Wanneer het boek er van buiten mooi uitziet, dan pak je het boek toch sneller om te lezen.

Wat is het verschil tussen het uitgeven van een boek en een tijdschrift?
Dit vult elkaar natuurlijk heel erg aan. We zijn op dit moment heel veel bezig met Lego. Lego geeft ook boeken uit. Ons doel is om kinderen bekend te laten worden met papier en dat ze hun aandacht aan lezen kunnen geven. Wij hopen dat ze dan met het lezen van een magazine een overstap maken naar een Lego boek. En na dat Legoboek bijvoorbeeld weer naar een heel ander boek of zelfs een andere uitgeverij. Zolang de kinderen maar gaan lezen en hopelijk ook blijven lezen. Wij geloven dat je door lezen een groter zelfvertrouwen krijgt en zelfs een leuker mens wordt. Je kan je dan namelijk beter inleven in en verplaatsen in andere mensen en andere situaties. Met lezen doe je eigenlijk al verschillende levenservaringen op zoals bijvoorbeeld wanneer de ouders van de beste vriendin van de hoofdpersoon gaan scheiden. Dan kan je lezen over wat die beste vriendin denkt en zou doen. Door te lezen krijg je al een heleboel meer empathie mee. Dat is ook zeker iets wat Billy Bones zo speciaal maakt. We proberen altijd een boodschap mee te geven, zelfs in slapstick boeken als Echte Duiven. Daarin hebben we het over bijvoorbeeld vriendschap en of de slechterik ook goede kanten kunnen hebben.

Wat moet je hebben geleerd om op een uitgeverij te werken?
Dat is heel breed. De mensen die bij ons werken hebben al een heel verschillende achtergrond. Mijn collega heeft de master redacteur-editor gedaan. Zelf heb ik een Bachelor Nederlands taal en cultuur gedaan met de Masters Boekwetenschap en Jeugdliteratuur. Ook is er iemand die film en tv wetenschap gedaan heeft of juist weer Creative Writing. Het heeft vooral te maken met of je passie voor het vak hebt en in welke functie je terecht komt. Voor sommige functies hoef je namelijk geen literatuurachtergrond te hebben. Onze vertegenwoordigster heeft hiervoor namelijk in een heel andere branche gewerkt en daardoor heeft ze een heel andere blik op alles. Dat is erg leuk en brengt vernieuwing met zich mee.

Dit zijn voornamelijk HBO en Universitaire opleidingen, maar iemand van het MBO zou in principe ook op de uitgeverij kunnen werken. Stel dat je erg goed kan redigeren, dan is dat ook helemaal fijn. Het gaat op de uitgeverij ook niet alleen om de teksten of om het begeleiden van een auteur. Denk maar eens aan grafisch vormgevers, financiële mensen en mensen op de productie. Dat kan allemaal met een MBO-diploma. Als wij geen vormgever hebben, hebben we ook geen boek. Dus de combinatie van een mbo, hbo of universitaire opleiding is juist heel mooi. Er wordt in ieder geval wel veel van je verwacht en waar je passie ligt.

Bibi Rumping over lezen


Waarom is lezen zo belangrijk?

Omdat je daardoor veel meer van de wereld gaat begrijpen en ook van de ander. Je krijgt gevoel voor taal en dat is zo enorm fijn. Ik heb als mooie jeugdherinnering dat ik tegen de kachel aan ging zitten en na een tijdje voelde ik de hitte van de kachel in mijn huid branden terwijl ik zat te lezen. Ik droomde weg in een andere wereld zoals die van de Boze Heks en dat was zo enorm fijn. Met de stress die kinderen hebben met alle opvang voor en na school enzovoorts, is het zo heerlijk als je de rust van een boek kan vinden en daarin kan verdwijnen. Dat geef ik graag mee aan de kinderen.

Waar leest u het allerliefst?
Voor de houtkachel en in een lekkere fauteuil.
Ondertussen niet meer zo vaak in bed, al ligt er wel een hele stapel boeken bij mijn bed.

Leest u zelf graag een tijdschrift of liever een boek?
Liever een boek, dat heeft meer interessantere inhoud dan een tijdschrift.

Hoeveel leest u op een dag?
Voorheen had ik met mijn baan een andere functie en toen had ik gewoon leesdagen ingepland omdat ik het anders te druk had om te lezen, maar dat doet mijn collega nu.
Nu ben ik wel nog de hele dag bezig met teksten maar is het meer het lezen van spreads enzovoorts. Dit moet voorin het boek komen. Net waren we nog een uur bezig met maar vijftien zinnen die we iedere keer opnieuw hebben geschreven zodat het duidelijk is voor ieder kind.
De hoeveelheid tekst die ik lees is lastig te tellen, maar in mijn vrije tijd lees ik het liefst een boek per twee weken. Dat zijn op het moment vooral kinderboeken en romans.


Leest u zelf ieder boek dat door Billy Bones is uitgegeven?
Voordat het boek wordt uitgegeven lees ik de boeken al (in het Engels). In het redigeerproces van mijn collega kijk ik ook vaak mee. Zij zit dan met de auteur. De boeken van Nederlandse auteurs probeer ik sowieso allemaal gelezen te hebben. Van de Kerstmisaurus zijn nu drie delen uitgekomen. Deel een heb ik toen sowieso helemaal gelezen en van deel twee een groot deel. Deel drie heb ik door mijn collega laten lezen omdat dit bij haar functie hoort. Ik weet dat het een goede serie is dus die geven we gewoon uit. Het boek lag wel onder de kerstboom voor mijn vriend.

Welke boeken las u vroeger zelf graag?
Dat was heel veel. De Boze heks daar was ik fan van en dat was echt mijn favoriete serie toen ik zo een 8 jaar was. Toen ik 10 jaar was, was ik weer gek van de boeken van Mieke van Hooft, denk dan aan de Truc met de doos, die vond ik superspannend want het ging over een jongen die een horloge gestolen had. Later ging ik Carry Slee lezen en dat was meer dramatisch. Op de middelbare school las ik Thea Beckman en Simone van der Vlugt. Het was echt heel veel en heel verschillend, ook verschillend per leeftijd. Ik kon ook goed genieten van Floortje Bellefleur en de boeken van Jaap ter Haar zoals Ernstjan en Snabbeltje vond ik geweldig. Ik wilde zelf een eendje hebben toen. Maar ik las ook thrillers en de serie Kippenvel. Dat waren heerlijke wegleesboeken en daar is niets mis mee.

De boekenplank van Bibi Rumping: Welke boeken leest u nu zelf graag?
Uuuhhhh, ik lees vooral Chicklit want dat leest lekker.
Als ik naar interesse kijk, dan luister ik vooral naar podcasts en haal daar dan informatie vandaan. Dat vind ik op het moment heel fijn om te doen. Informatieve boeken lezen heeft me nooit getrokken, maar podcasts vind ik wel leuk. Maar zoals ik al zei heb ik laatst een hele stapel romans gehaald en die vind ik ook leuk. Ook lees ik graag historische romans. En natuurlijk ook nog steeds thrillers.
Maar buiten mijn werk om lees ik ook voor het plezier kinderboeken. Nu lees ik De tunnel van Anna Woltz. Op dit moment ligt Au van Karst-Janneke Rogaar naast me.

Is er nog iets anders dat u aan de lezers kwijt wilt?
Ik ben gewoon heel benieuwd naar waar vraag naar is dus ben je een lezer en heb je een specifieke wens, dan vind ik het heel leuk als je dat laat weten. Dus ben je een kind of heb je een kind en wil je een boek of serie over een bepaald onderwerp, laat het dan vooral horen. De kinderen weten wat er speelt en dat is het belangrijkste om te weten.