Interview met Angelique van Dam

Ben je ook zo benieuwd naar de schrijfster van Een vriend zonder tanden

Een tijdje geleden heb ik Angelique van Dam geïnterviewd.

Goedemorgen,

Superleuk dat u antwoord wilt geven op onze interview vragen!  Daar ben ik echt heel blij mee ?

Ik vind het een eer dat je mij als eerste interviewt voor je website!

Wat voor een werk heeft u gedaan?

Ik heb heel lang als secretaresse bij een groot kantoor gewerkt.

Oh, maar hoe bent u dan schrijfster geworden?

Ik schreef al verhaaltjes toen ik heel jong was. Schriften vol! Dus ik denk dat ik het altijd al was. Alleen wist ik toen helemaal niet dat het ook een écht beroep was. In 2011 wist ik zeker dat ik kinderboeken wilde schrijven en heb me volledig op het schrijven gestort. 

Door het volgen van schrijfcursussen leerde ik heel veel geleerd van bekende auteurs. Tijdens die opleiding schreef ik een kort verhaal van ongeveer 10 bladzijdes. Het ging over een meisje dat een koe als huisdier wil. Later schreef ik het uit tot het boek  ‘Joehoe, ik wil een koe’.

Waarom zijn koeien zo leuk? Alleen omdat ze nieuwsgierig zijn of om nog meer?

Omdat ik heel blij van ze wordt als ik ze zie. Ze zijn zo groot en mooi en kijken zo ‘zen’ met die grote zwarte glim ogen. Als ik een koe in het weiland zie liggen, wil ik het liefst over het hek springen en er tegen aan gaan liggen. Koeien herkennen je ook en dat is natuurlijk erg leuk! Ik wandelde elke dag langs hetzelfde weiland waar het stikte van de koeien. 

Na een paar keer liepen ze met me mee tot het einde van hun weiland en keken ze me na. 

Te leuk toch?! 

Bent u zelf net zo nieuwsgierig als koeien?

Nieuwsgierig is misschien niet het juiste woord. Ik ben geïnteresseerd in anderen, wil weten hoe het met iemand gaat. Verder leer ik graag nieuwe dingen en dat kan echt van alles zijn, dus in dat opzicht ben ik wel heel nieuwsgierig. 

Ik las dat u een eigen koe heeft. Hoe heet uw eigen koe?

Hahaha, de koe op mijn balkon heet gewoon Koe (al is het een kalfje ?

Kersenvlaai, pruimenvlaai of koeienvlaai?

Koeienvlaai! Ik ben niet zo’n zoetekauw. En als ik dan moet kiezen tussen een taartje eten of lekker lopen in een weiland vol koeien en vlaaien, dan dat dus.  

‘Joehoe, ik wil een koe' is ook heel leuk. Maar ik schreef een blog over Een vriend zonder tanden. Hoe kwam u op het idee voor dat boek?

Ik woon tussen de senioren (oudere mensen) en heb daardoor veel inspiratie om me heen. Ik heb samen met mijn 65+ buurvrouwen een koffieclubje. Eens per maand komen we bij elkaar en dat vind ik super gezellig. Af en toe ga ik met een aantal buurtjes mee naar het woon-zorgcentrum bij mij om de hoek om koffie drinken. Ik weet dat de meeste senioren eenzaam zijn, vooral als hun man of vrouw er niet meer is. Mijn zoon vond het overblijven niet echt leuk en tja… Zo ben ik op het idee gekomen eigenlijk.

Kent u zelf een meneer Hans?

Meer dan één zelfs ?

Moest u ook overblijven op school zoals Caro?

Nee, ik at tussen de middag thuis. Toen ik op de lagere school zat, in de vorige eeuw dus hahaha, bestond het ‘overblijven op school’ volgens mij nog helemaal niet.

Saaie Bingo spelen of Scootmobiel pimpen?

Scootmobiel pimpen. Ik hou van knutselen ?

De boekenplank van Angelique van Dam: Welke boeken leest u zelf graag? Kunt u hier wat over vertellen?

Ik lees zelf heel graag spannende boeken. Elke avond voordat ik ga slapen. Karin Slaughter, B.A. Paris, Nicci French, Esther Verhoef zijn favoriet. Deze grote-mensen-boeken lees ik altijd op mijn e-reader. Mijn boekenkast zit namelijk propvol (echt waar, er kan niets meer bij en ik wil ze ook niet verkopen hahaha). Daarom heb ik dus een e-reader. 

Kinderboeken en Young Adult koop ik wel altijd op papier. De kinderboekenkast in mijn schrijfkamer is namelijk nog niet vol ?  

Welke van uw 3 geschreven boeken is uw lievelingsboek?

Wat een moeilijke vraag. Eigenlijk kan ik niet kiezen. Omdat alle boeken over thema’s gaan die ik me aan het hart gaan. Ik hou ontiegelijk veel van koeien, ik weet zeker dat élk kind een talent heeft en ik denk dat we op een fijne manier de eenzaamheid van de ouderen een beetje minder kunnen maken door kinderen te koppelen aan ouderen. 

Maar als ik dan écht moet kiezen van je. Dan toch ‘Joehoe! Ik wil een koe’. Dat boek is dat me het dierbaarst. En dat komt omdat het mijn aller eerste boek is. Het is zo speciaal om dat voor het eerst mee te maken! 

Komt er nog een boek?

Zéker weten! Ik blijf doorschrijven tot ik honderd ben! 

Wist je dat: Angelique van Dam van Lalaloopsy houdt? 

Hoeveel Lalaloopsies heeft u?

15 mini’s en 3 grote.

Welke Lalaloopsy is het mooiste en waarom?

De Lalaloopsy die ik in Amerika kocht. Ik heb hem nog nooit hier in Nederland gezien. Het is mijn favoriet omdat hij me herinnert aan een top vakantie  ?