De heks van de Toffeestraat

Een heks, een rolstoel en een handige hond

Lara zit in rolstoel en heeft een hulphond. Die heet Rover. Rover heeft ook zijn eigen woorden. Bijvoorbeeld Pusj en Tuk. Rover snapt dan precies wat Lara bedoelt en kan haar dan heel goed helpen bij wat Lara zelf niet kan. Sinds kort is zij verhuisd naar de Toffeestraat. Daar maakt ze kennis met Joris. In de straat is er een oude bakkerij die in puin ligt. Kees Bok heeft een plan voor deze oude bakkerij. Hij wil er een museum van maken. Kinderen mogen helpen met het verbouwen van de bakkerij. Bijvoorbeeld een oven waar ooit brood in gebakken werd. Kees Bok heeft zelf ook een probleem. Hij heeft last van stotteren. Het is wel een beetje eng in de buurt. Misschien worden ze wel betoverd door de heks uit de buurt. De heks kijkt naar buiten. Ze heeft een eng gezicht en scheve mond. Ook heeft ze een eng wit oog. Gelukkig blijft ze wel in haar huis.

Lara helpt ondertussen in de bakkerij. Ben komt ook helpen maar hij is een enorme klier. Hij pest Lara omdat ze in een rolstoel zit. Ook Lei is komen helpen. Zij is een Aziatisch meisje die pas een jaar in Nederland woont. Sommige letters vindt ze nog moeilijk uit te spreken. Tan komt helpen en draagt een beugel, daardoor slist ze.  Ben pest hen daar allemaal om maar dit vinden ze helemaal niet leuk. Mevrouw Knoop komt niet helpen, maar heeft wel veel te klagen over de herrie van het verbouwen. Het verbouwen is leuk, maar mevrouw Knoop en ben verpesten het allemaal een beetje. Het toppunt is wanneer Ben de schoen van Lara over het hek bij de Heks in de tuin gooit. Wat moet ze nu? Wat zou de heks met haar gaan doen? En is de heks eigenlijk wel echt gemeen? Dat ontdekken we wanneer Ben de pestkop in groot gevaar komt. Wie zouden de helden van het verhaal worden?

Dit boek heeft veel personages die iets ‘mankeren’. Dit vind ik erg mooi gedaan door de schrijfster. Slissen, een lichamelijke beperking, pestgedrag en nieuw zijn in Nederland worden allemaal behandeld. Zelfs de gevolgen van een beroerte worden op een luchtige wijze uitgelegd aan kinderen. Zo raken kinderen al snel bekend met de verschillende soorten mensen in de samenleving, iets wat juist zo belangrijk is. Het is geen zwaar verhaal maar juist een leuk boek, ook zeer geschikt voor theaterlezen.