De bus naar Ronda

Met de bus onderweg naar jezelf

Rowan is net afgestudeerd maar heeft geen flauw idee wat ze nu moet met haar leven. Ze plant alles heel graag, maakt lijstjes en wanneer iets niet duidelijk is, gaat ze op zoek naar die duidelijkheid. Ze zal niet opgeven tot ze het heeft. Maar ergens is Rowan dit ook wel een beetje zat. Zo komt het dat ze op een dag beseft dat ze meer avontuur in haar leven wil. Als een jongen dat merkt, geeft hij haar de tip om naar Spanje te gaan. Er is daar een baan beschikbaar voor de horeca aan het strand. Alsof dat niet geweldig klinkt. En hoe gek het ook is, Rowan neemt het aanbod aan.

Niet veel later is Rowan al in Spanje. Op het eerste gezicht lijkt het leuk, maar er zijn ook spanningen op het werk. Zo is haar baas bijvoorbeeld een driftkop. Het wordt zelfs zo erg dat Rowan een besluit neemt. Ze gaat weg op het werk, al heeft ze geen idee wat ze hierna gaat doen. Maar dan komt er iets op haar weg wat het leven van Rowan totaal zal veranderen. Een busreis naar Ronda. Rowan besluit het gewoon te doen. Ze wilde toch graag meer avontuur?

Onderweg maakt Rowan veel nieuwe vrienden. Vooral Paola wordt een goede vriendin met wie ze veel optrekt. Ze gaan zelfs samen in een camper op pad, zonder duidelijk plan. Rowan leert veel van Paola, maar ook van de reis zelf. Bijvoorbeeld dat je niet iedereen kan vertrouwen, omdat je zomaar bestolen kan worden door iemand die zich voordoet als vriendin. Maar dat is niet het enige. Rowan verlegt haar grenzen op een manier die goed voelt voor haar. Ze merkt steeds meer wat goed voor haar is en hoe zij gelukkig kan worden. Een eigen bubbel maken om je prettig te voelen, nee durven zeggen en eigen keuzes maken zijn dingen die erg belangrijk zijn in de reis van Rowan. Maar de belangrijkste les is uiteindelijk toch wel dat je mag vertrouwen op jezelf.

* * *

De bus naar Ronda is misschien een beetje aparte titel, omdat Rowan helemaal niet zo lang in Ronda is geweest aan het einde van het verhaal. Maar toch heb ik enorm genoten van het boek. Ik kan wel een uitgebreide samenvatting geven van het boek, maar eigenlijk zou je het echt zelf moeten lezen. Dan komt de boodschap pas echt over. Het was erg leuk om samen met Rowan en Paola door Spanje en Portugal te reizen. De vele leuke plaatsjes of de lekkernijen waarvan ik niet eens wist dat het bestond. Maar de reis van Rowan dingen heeft ook mij geleerd. De wijze lessen die Joyce van Ombergen-Jong heeft beschreven zijn goed voor iedereen die eens over het leven wil nadenken. Want hoe negatief is een ervaring eigenlijk? Kan je bepaalde situaties voorkomen? Waarom durf ik dingen eigenlijk niet te doen? En durf ik het misschien alsnog? Wat voelt goed voor mij zonder dat het verkeerd is voor een ander? Maar zoals ik al schreef, is de belangrijkste les dat je mag vertrouwen op jezelf. Antwoorden op bijna al je vragen zitten binnenin jouzelf. Je hoeft het niet buiten jezelf te zoeken in avontuur, opleidingen, succes of wat dan ook. Jij bent het antwoord op je vragen. Twijfel niet aan jezelf, maar geloof in jezelf.